Leder:
Elon Musk – en vandrende katastrofe ved siden av Trump
Elon Musk er et geni i næringslivet, der han kan bølle seg fram til suksess. I politikken seiler han opp som en katastrofe.
Det er en del næringslivsledere som tror de også kan lykkes i politikken siden de gjør det eksepsjonelt bra i næringslivet.
Lederskap i politikk og offentlig sektor har mye til felles med ledelse i næringslivet, men rammebetingelse er totalt forskjellige. I næringslivet handler det om å tjene penger. Der er det lov å bruke tøffe metoder.
I offentlig sektor handler det om å forvalte og iverksette vedtak som politikerne fatter. I politikken handler det om å skaffe seg oppslutning hos velgere og gjennomføre løfter innenfor demokratiet og lovens rammer.
Inntil for få år siden ble Elon Musk bejublet for sitt lederskap. Han var framtidens mann som gjorde suksess med Tesla. Han måtte gjerne bli rik på å ha gitt verden en utslippsfri bil av beste merke.
Da han besøkte Norge i 2019, ble han hyllet som en næringslivets Messias.
Mye vil ha mer, ikke minst når milliardene strømmer inn på egen konto. Han etablerte satelittkommunikasjonsselskapet SpaceX som har skaffet ham en global posisjon.
Kjøpte Twitter
Da han i 2022 kjøpte Twitter for 400 milliarder norske kroner, erfarte han sannheten i ordene «skomaker bli ved din lest». Det ville ikke Musk. Han ville bli en global mediesjef og eie en mediekanal der han kunne utfolde seg.
X er blitt en blek skygge av hva Twitter en gang var. Verdien på selskapet har sunket med 80 prosent. Det betyr ikke all vedens for Musk. X er fortsatt et stort globalt medium.
Penger er ikke noe problem for verdens rikeste mann. Han har økt sin formue med rundt 2000 milliarder det siste året. Formuen er på over 5000 milliarder.
På forsommeren bestemte han seg for å støtte Donald Trump, som dermed fikk litt småpenger, rundt 2,7 milliarder, til sin valgkampanje.
Trump så nytten av å ha verdens rikeste mann på laget. Når Trump inntar Det hvite hus om to uker, får Elon Musk en sentral stilling i regjeringen. Oppgaven blir å kutte i og modernisere offentlig sektor. Dette har ikke Musk nevneverdig peiling på.
Men, den som kan gå på ski, kan sikkert også hoppe på ski. Trump lar ham prøve seg.
Det trengs nye stengsler mot den globale markedsliberalismen som Musk representerer.
Musks politiske karriere tegner til å bli katastrofal. Han er for tiden i ferd med å yppe til strid med statsledere i Europa som Trump vil skal bli USAs samarbeidspartnere.
Musk har rettet hard kritikk mot nåværende statsminister i Storbritannia, Keir Starmer, for hans håndtering av en stor overgrepsskandale i 2014. Starmer var da leder for den britiske påtalemyndigheten.
Musk har også kalt Jess Phillips, som er medlem av parlamentet, for «en ond heks som bør fengsles».
Keir Starmer protesterer
Keir Starmer anklager Elon Musk, uten å nevne ham med navn, for å spre løgn og desinformasjon. Han nøyer seg med det. Han kan ikke gi Musk for mye oppmerksomhet.
Forrige helg gikk Friedrich Merz, kristenkonservative CDUs statsministerkandidat i Tyskland, hardt ut mot teknologimilliardæren Elon Musks støtte til ytre-høyrepartiet AfD. Han vil ha seg frabedt den slags innblanding fra USA.
Musk skrev i en kommentarartikkel i den konservative tyske avisen Die Welt at AfD er «det siste håpet for dette landet». Musk, som blir en del av Trumps regjering, forsvarer sin innblanding i tysk politikk med at han er administrerende direktør i elbilprodusenten Tesla, som driver en stor fabrikk øst for Berlin, og at han derfor har en legitim interesse
Torsdag skal Musk intervjue lederen for det tyske ytre høyre-partiet AfD, Alice Weidel, på X. Det lukter dramatikk.
På X har Musk hevdet at president Frank-Walter Steinmeier i Tyskland er en «antidemokratisk tyrann» som burde skamme seg. Han skriver at forbundskansler Olaf Scholz er «en narr».
Scholz tar skarpt avstand fra Musks intervenering i valget i Tyskland.
Nigel Farage er leder for det britiske høyreorienterte partiet Reform. Farage har møtt Musk i USA for å be om penger i støtte til partiet. I helgen svarte Musk på X med å si at partiet bør finne en annen leder. Han mener Farage ikke har det som skal til for å lykkes.
Han hevdet også at «Amerika bør frigjøre det britiske folk fra deres tyranniske ledelse».
Frankrikes president, Emmanuel Macron, finner sin plass i rekken av politikere som anklager Musk for å blande deg inn i det tyske valget.
– Hvem ville trodd for ti år siden, at eieren av verdens største sosialt nettverk skulle blande seg direkte inn i et valg, sier Macron.
Jonas Gahr Støre sa på NRKs Politisk kvarter mandag at det er grunn til bekymring når Musk blander seg inn i valg i andre land. Det er ikke slik det bør være mellom demokratier og allierte, sier Støre.
Det er neppe tvil om hva Musk vil oppnå. Han vil undergrave sentrum og venstresiden i europeiske politikk. Det kan han lykkes med ved å tilføre høyresiden milliarder og kjøre valgkamp via X.
Det trengs nye stengsler mot den globale markedsliberalismen som Musk representerer
Forsurer forholdet til EU
Lederne i EU vil ikke finne seg i at et medlem av USAs regjering får holde på slik Musk gjør nå. Det vil forsure og ødelegge relasjonen mellom USA og EU.
Hvor viktig EU er for Trump og Musk er ikke godt å si. EU vil ikke dilte etter Trump som viljeløse lam.
Den måten Musk opptrer på, er en vekker for Europas politikere. Musk er en trussel mot demokratiet. Vi kan ikke akseptere at superrike høyrefolk i USA driver valgkamp i andre land.
Musk har trådt over en grense. Svaret er ikke å kaste seg ut i en krangel med Musk. Det gir bare innhold til høyreorienterte ekkokamre. Det trengs nye stengsler mot den globale markedsliberalismen som Musk representerer.