ADVOKATENE SVARER

Kan en ansatt kreve innsyn i lønnsbetingelsene til en kollega? Advokatene svarer.

Arbeidsgivers opplysningsplikt om lønn: Kan du kreve å få vite hva kollegaen din tjener?

En kvinnelig ansatt mener seg lønnsdiskriminert, og krever at arbeidsgiver utleverer opplysninger om en mannlig kollegas lønn. Er det greit? 

Publisert Sist oppdatert
Har du spørsmål om arbeidsrett? Advokatene Preben Moe, Marianne Klausen, Ole André Oftebro, Christine Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis. Spørsmål kan sendes til red@dagensperspektiv.no - Les mer om arbeidsrett på foyen.no

Spørsmål: Jeg er HR-leder i et privat selskap med ca. 100 ansatte. Vi har fått forespørsel fra en kvinnelig ansatt om innsyn i en mannlig ansatts lønn. De har like lang arbeidserfaring. Den kvinnelige ansatte mener hun er lønnsdiskriminert, og har krevd innsyn i kollegaens lønn og tillegg. Hun har nettopp kommet tilbake fra fødselspermisjon. Hvordan håndterer vi denne situasjonen?

Svar fra advokatene: Takk for et godt og interessant spørsmål.

Arbeidsgivers opplysningsplikt om lønn er regulert i likestillings- og diskrimineringsloven § 32. En arbeidstaker som har mistanke om diskriminering ved lønnsfastsettelsen, kan kreve at arbeidsgiver skriftlig opplyser om lønnsnivå og kriteriene for fastsettelsen av lønn for den eller de arbeidstakeren sammenlikner seg med.

Det første arbeidsgiver må ta stilling til er om de to arbeidstakerne har sammenlignbare stillinger. En forutsetning for sammenligningen er at det er tale om samme stillingskategori eller at de utfører lignende arbeidsoppgaver.

Deretter må selskapet vurdere om det kan være hold i mistanken arbeidstakeren har om at lønnen er fastsatt på en diskriminerende måte. Mistanken må basere seg på et av lovens diskrimineringsgrunnlag. Det kan eksempelvis være kjønn, graviditet, permisjon eller omsorgsoppgaver.

Arbeidsgiver kan ikke nekte arbeidstakeren innsyn under henvisning til at mistanken er grunnløs

Videre må arbeidsgiver vurdere om det foreligger forhold som kan gi grunnlag for mistanke. Mistanke kan foreligge dersom arbeidstakeren blir kjent med at kollegaen har fått et lønnsopprykk etter forhandlinger, men ikke arbeidstakeren selv. Det er som utgangspunkt den som krever innsyn som avgjør om det er grunnlag for mistanke. Arbeidsgiver kan ikke nekte arbeidstakeren innsyn under henvisning til at mistanken er grunnløs.

For at selskapet skal være forpliktet til å utlevere informasjon må alle de overnevnte vilkårene være oppfylt.

Dersom selskapet beslutter å utlevere opplysninger, må arbeidstakeren gis informasjon om at det foreligger taushetsplikt om opplysningene. Det bør utarbeides en taushetserklæring. Taushetsplikten er ikke til hinder for at arbeidstaker kan utlevere opplysningene til tillitsvalgt, advokat, Likestillings- og diskrimineringsombudet og Diskrimineringsnemnda.

Når det gjelder hva det skal utleveres opplysninger om, er alminnelig arbeidsvederlag og alle andre goder, fordeler og tillegg omfattet. Arbeidsgivers vurdering av individuelle arbeidsprestasjoner er ikke omfattet. Den det utleveres lønnsopplysninger om skal gis informasjon om hvilke opplysninger som er utlevert og til hvem.

Powered by Labrador CMS