ADVOKATENE SVARER

Har den 28-årige IT-designeren en 'særlig uavhengig stilling'? Advokatene svarer.

Har 28-åringen en særlig uavhengig stilling?

Hen er utdannet som interaksjons- og tjenestedesignier innen IKT, og har ha fått jobb i en bank. Ledelsen sier hen vil ha en «særlig uavhengig stilling». Men er det så enkelt?

Publisert
Har du spørsmål om arbeidsrett? Advokatene Preben Moe, Marianne Klausen, Ole André Oftebro, Christine Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis. Spørsmål kan sendes til red@dagensperspektiv.no - Les mer om arbeidsrett på foyen.no

Spørsmål

Jeg er 28 år og ble ferdig med min masterutdanning i interaksjonsdesign for to år siden. Jeg fikk jobb rett etter studiet og har jobbet to år i et konsulentselskap som UX-designer.

Jeg skal nå begynne i ny jobb som designer i en bank. Jeg mottok nettopp kontrakten fra min nye arbeidsgiver. Der fremgår det at jeg har en særlig uavhengig stilling og derfor er unntatt arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Sånn jeg har forstått det, vil jeg derfor ikke ha krav på overtidsbetalt. Jeg har blitt fortalt at jeg i hovedsak vil være tilknyttet ulike prosjekter for utvikling av teknologiske hjelpemidler, der jeg skal ha hovedansvaret for brukervennligheten og designet på sluttproduktet.

Har jeg en særlig uavhengig stilling?

Svar:

Utgangspunktet i norsk arbeidsliv er at arbeidstakere skal ha regulert arbeid innenfor rammene for arbeidstid i arbeidsmiljøloven kapittel 10. En særlig uavhengig stilling er et unntak fra denne hovedregelen. Det betyr at det skal en del til før en stilling kan anses å være omfattet av unntaket.

For å være en særlig uavhengig stilling, kreves det en tydelig og åpenbar selvstendighet eller uavhengighet i hvordan og til hvilken tid arbeidsoppgaver organiseres og gjennomføres. Det er lagt til grunn i rettspraksis at nyutdannede arbeidstakere svært sjelden vil kunne anses å ha en særlig uavhengig stilling. En nyutdannet vil vanligvis ikke ha tilstrekkelig med relevant arbeidserfaring og dermed ikke få tildelt ansvaret, fleksibiliteten eller beslutningsmyndigheten som kreves. Jo mindre erfaring man har, desto mer skal til for at stillingen kan sies å være særlig uavhengig.

Du skriver at du hovedsakelig vil være koblet på prosjekter, der du vil ha hovedansvaret for sluttproduktets brukervennlighet og design. Rettslig sett er utgangspunktet at prosjektansatte faller utenfor unntaket for særlig uavhengig stilling. Dette skyldes at prosjektmedarbeidere er arbeidstakere som i utgangspunktet har stor frihet, men som i praksis blir styrt av omgivelsene sine, herunder spesielt utviklingen i prosjektet.

Rettslig sett er utgangspunktet at prosjektansatte faller utenfor unntaket for særlig uavhengig stilling

For at en prosjektmedarbeider likevel skal anses som særlig uavhengig, må det kunne påvises at arbeidstakeren i sin stilling har et særlig overordnet ansvar med mulighet til å påvirke egen arbeidsmengde og treffe selvstendige avgjørelser i prosjektet. Det må dreie seg om arbeidstakere som selv prioriterer sine oppgaver. De bestemmer selv hva de skal gjøre, hva som skal delegeres til andre, når arbeidet skal gjøres og hvordan arbeidet skal utføres.

Rettslig sett oppstilles et skille mellom indre og ytre rammebetingelser og i hvilken grad slike betingelser påvirker vurderingen av særlig uavhengig stilling. Ytre rammebetingelser, som frister satt av kunder, oppmøtested osv. skal i mindre grad tillegges vekt i vurdering. På den annen side vil indre rammebetingelser satt av arbeidsgiver, måtte vektlegges.

Det avgjørende for vurderingen er altså om du, til tross for å være styrt av prosjektet, har et særlig ansvar, mulighet til å styre din egen tidsbruk innad i prosjektene, styre fremdriften av ditt ansvarsområde i prosjektene og mulighet til å påvirke innholdet av dine egne arbeidsoppgaver.

Dersom du i din stilling skal ha hovedansvaret for brukervennlighet og design, og det for eksempel er andre designere på teamet som du kan delegere oppgaver til, vil dette kunne tilsi at du har en særlig uavhengig stilling. Hvis du i tillegg i stor grad er ansvarlig for fremdriften, vil dette støtte opp under at du har en særlig uavhengig stilling. Dersom du derimot vil være styrt av frister fra arbeidsgiveren, blir tildelt konkrete arbeidsoppgaver og i liten grad har påvirkning på fremdriften innenfor ditt ansvarsområde, vil dette kunne tale for at du ikke har en særlig uavhengig stilling.

Vår anbefaling er at du ber den nye arbeidsgiveren din om å gi deg en begrunnelse for hvorfor du skal ansettes i en særlig uavhengig stilling. Det kan godt hende at arbeidsgiveren har foretatt en grundig vurdering av dette, men det vil du ikke kunne ta stilling til før du har blitt gjort kjent med denne vurderingen.

Powered by Labrador CMS