ADVOKATENE SVARER
Kan sjefen slette din mertidskonto dersom du ikke har avspasert innen nyttår?
Virksomheten er preget av sesongmessige svingninger og arbeidsplassen praktiserer en ordning med såkalt mertidskonto. Det betyr at dersom du jobber mye en periode, vil de ekstra timene dine settes på en konto, som du senere kan «ta ut», gjerne gjennom avspasering. Men, hva hvis sjefen vil at alle skal «tømme kontoen» før årsskiftet?
Spørsmål: Hei. Jeg er HR-medarbeider i et privat selskap som ikke er tariffbundet. Virksomheten vår er preget av sesongmessige svingninger, noe som har medført at en rekke av våre ansatte i løpet av perioder med høyt trykk har bygget opp mertidskontoer på alt fra 40-100 timer.
Daglig leder i selskapet har bedt meg om å stryke timer på mertidskontoen som den enkelte ansatte ikke har avspasert innen årsskiftet.
Er dette noe vi som arbeidsgiver har adgang til å gjøre? Hvis ikke: Hvordan skal vi håndtere større mertidskontoer hos våre ansatte?
Forklaring fra redaksjonen: Arbeid utover avtalt arbeidstid defineres gjerne som «merarbeid/mertid». Merarbeid regnes ikke som overtidsarbeid i henhold til arbeidsmiljølovens grenser for antall timer lovlig overtidsarbeid og skal heller ikke etter loven godtgjøres som overtidsarbeid.
Svar fra advokatene: Hei, og takk for et godt og svært aktuelt spørsmål nå som vi nærmer oss årsskiftet.
Vi er kjent med at sletting av mertidstimer (også ofte omtalt som plusstimer) ikke er en helt uvanlig praksis i virksomheter som har fleksitid eller en annen mertidsordning. Et typisk eksempel vi ofte ser er at virksomheten har en mertidsordning hvor alle mertidstimer over en viss terskel, for eksempel 40 timer, slettes dersom de ikke er avspasert innen utløpet av året.
Selv om dette praktiseres av enkelte, har du som arbeidsgiver ikke rett til å slette mertidstimer. Dette gjelder også der arbeidsgiver har innført en terskelordning som beskrevet ovenfor. Sletting av mertidstimer vil i praksis medføre at den ansatte har jobbet gratis, noe som vil være i strid med de grunnleggende forutsetningene for arbeidsforholdet.
Avvikling av større mertidskontoer kan i prinsippet løses på to måter. Arbeidsgiver kan for det første utbetale lønn time for time til arbeidstaker, svarende til arbeidstakers ordinære timelønn. Dette omtales gjerne som at arbeidsgiver «kjøper ut» mertidskontoen til den ansatte.
Alternativt kan mertidskontoen avvikles ved at arbeidstaker avspaserer mertidskontoen time for time. Arbeidsgiver bør på et tidlig stadium innlede dialog med arbeidstakeren for å planlegge avspasering av mertiden. Som et utgangspunkt vil det også ligge innenfor arbeidsgivers styringsrett å pålegge arbeidstaker å avspasere, så lenge pålegget har et saklig grunnlag og ikke praktiseres ulikt overfor ansatte.
For virksomheten deres vil det gjerne være naturlig at de ansatte avspaserer i perioder med lavere arbeidstrykk, fremfor at dere «kjøper ut» de ansatte.
Sletting av mertidstimer vil i praksis medføre at den ansatte har jobbet gratis, noe som vil være i strid med de grunnleggende forutsetningene for arbeidsforholdet
Det er for så vidt heller ikke noe i veien for at mertidskontoen videreføres til det nye året, enten i sin helhet eller i kombinasjon med avspasering eller «utkjøp».
Vi må understreke at avviklingen av mertidskontoen alltid må ta utgangspunkt i det som er avtalt mellom partene, typisk i arbeidsavtale, fleksitidsavtale eller liknende. En slik avtale kan for eksempel fastsette at mertidstimene skal avspaseres og ikke kjøpes ut. Det kan også følge av avtalen at partene må bli enige om uttak av avspasering, noe som vil innskrenke arbeidsgivers mulighet til å ensidig pålegge når og hvordan arbeidstaker skal avspasere mertidskontoen.
Vi gjør oppmerksom på at dersom dere praktiserer gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, må dere også ha et øye til overtidsregelverket. Større mertidskontoer ved utløpet av beregningsperioden kan medføre at den ansatte i gjennomsnitt vil ha jobbet mer enn alminnelig arbeidstid (40 timer i uken etter arbeidsmiljøloven). Timer utover alminnelig arbeidstid må da kompenseres som overtid.