ADVOKATENE SVARER

Den ansatte var sykemeldt i sommermånedene. Når skal ferie da tas ut?

Sykemeldt i ferien – når skal ferien tas ut?

En ansatt har vært syk i feriemånedene. Kan arbeidsgiver pålegge at årets ferie tas ut i løpet av høsten? Ja, svarer advokatene. 

Publisert
Har du spørsmål om arbeidsrett? Advokatene Preben Moe, Marianne Klausen, Ole André Oftebro, Christine Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis. Spørsmål kan sendes til red@dagensperspektiv.no - Les mer om arbeidsrett på foyen.no

Spørsmål: Vi har en ansatt som har vært sykemeldt over lengre tid og kommer tilbake i jobb i slutten av september. Den ansatte har ikke brukt noe ferie så langt i år og sitter derfor igjen med mange ubrukte feriedager. 

Vi ønsker at den ansatte tar ut en del ferie før året er slutt. Ettersom den ansatte har vært sykemeldt i hele 2024 og frem til nå lurer jeg på om vi kan pålegge den ansatte å ta ut ferie i løpet av de siste månedene av året, etter at den ansatte har kommet tilbake i jobb?

Svar: Arbeidsgiver har adgang til å fastsette og pålegge arbeidstaker å ta ut ferie mot slutten av året, så lenge varslingsfristen på to måneder overholdes og dette drøftes med arbeidstaker i forkant av at beslutning tas.

I utgangspunktet kan arbeidstaker kreve at hovedferie (18 virkedager) gis i hovedferieperioden 1. juni til 30. september jf. ferieloven § 7. Arbeidstakere som skulle avviklet ferie i hovedferieperioden, men som har fått ferien utsatt på grunn av for eksempel sykdom eller permisjon etter ferieloven § 9, kan ikke kreve å avvikle ferien senere i hovedferieperioden, jf. ferieloven § 7 (1) tredje punktum. 

Arbeidstaker må i slike tilfeller avvikle ferien senere samme år, og arbeidsgiver har adgang til å beslutte plassering av den utsatte ferien i henhold til ferielovens ordinære regler.

Arbeidsgiver og arbeidstaker kan sammen avtale at noe av ferien overføres til påfølgende år innenfor rammene av arbeidsmiljøloven § 7 (3), men arbeidstaker kan ikke kreve å få overført feriedager.

Powered by Labrador CMS