ADVOKATENE SVARER

Krigen i Gaza opprører og engasjerer mange. Men hvordan skal en arbeidsgiver forholde seg til slike saker? spør en daglig leder.

Ukraina og Gaza – skal arbeidsplassen din mene noe om dette?

Krigen raser i Ukraina og Midt-Østen.  Alle har en mening om det som skjer. Men bør ledere flagge standpunkt på vegne av hele arbeidsplassen? 

Publisert
Har du spørsmål om arbeidsrett? Advokatene Preben Moe, Marianne Klausen, Ole André Oftebro, Christine Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis. Spørsmål kan sendes til red@dagensperspektiv.no - Les mer om arbeidsrett på foyen.no

Spørsmål: Jeg er daglig leder i et mellomstort, kjent selskap. Den siste tiden har jeg kjent på et press fra både ansatte og media, om at selskapet må engasjere seg i dagsaktuelle saker. Presset er særlig relatert til konflikten i Midtøsten og krigen i Ukraina.

På den ene siden kjenner jeg på at selskapet har et samfunnsansvar og bør bidra i den politiske debatten for å belyse hva som er rett og galt. På den andre siden kjenner jeg på stor usikkerhet i om det er riktig å bruke arbeidsgiverrollen til å fronte slike viktige, men sensitive temaer.

Jeg kjenner jeg også er redd for at slike uttalelser vil krenke medarbeidere eller kunder. Spørsmålet mitt er kort oppsummert; bør man som arbeidsgiver engasjere seg/markere seg i dagsaktuelle saker, særlig sensitive politiske temaer?

Svar: Dette er et godt og aktuelt spørsmål. Næringslivet forventes i økende grad å engasjere seg i samfunnsspørsmål, noe som reiser en rekke vanskelige spørsmål. Før et selskap tar en beslutning om å engasjere seg i samfunnsaktuelle temaer, er det flere viktige hensyn som bør avveies.

For det første kan et aktivt engasjement vise at selskapet tar sitt samfunnsansvar på alvor, noe som kan styrke selskapets profil som en ansvarlig aktør. Dette kan igjen bidra til et positivt omdømme, noe som kan tiltrekke seg både nye kunder og medarbeidere.

Samtidig må arbeidsgiver være oppmerksom på ansattes rettigheter. Det overordnede omsorgsansvaret gjelder for alle ansatte. Arbeidsgiver må også sikre et trygt ytringsklima, vern mot diskriminering og et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for alle ansatte. Et ensidig standpunkt fra arbeidsgiver i politiske spørsmål kan potensielt komme i konflikt med diskrimineringsvernet og gjøre rommet for å ytre andre synspunkter mindre. Det er derfor avgjørende å finne en balanse mellom selskapets samfunnsansvar og hensynet til mangfoldet blant de ansatte.

Enkelte ansatte kan oppleve det som vanskelig dersom arbeidsgiver ikke viser engasjement i viktige politiske saker. Arbeidsgiver står altså ovenfor et dilemma, når selskapet opplever det som krevende å uttale seg i disse sakene, av frykt for å støte medarbeidere eller kunder. Særlig kan dette gjelde konflikten i Midtøsten, på grunn av konfliktens kompleksitet.

Enkelte ansatte kan oppleve det som vanskelig dersom arbeidsgiver ikke viser engasjement i viktige politiske saker

En mulig løsning på dette dilemmaet er å formulere uttalelser som viser bevissthet rundt samfunnsaktuelle saker, uten å ta en klar side eller et standpunkt. På denne måten kan arbeidsgiver vise at selskapet tar sitt samfunnsansvar på alvor og er bevisst omstendighetene i verdensbildet, samtidig som selskapet unngår å støte eller krenke ansatte og kunder. Slike uttalelser åpner for dialog og kommunikasjon blant ansatte, som igjen fører til et godt ytringsklima i selskapet.

Selskapet må også huske på at å være motstander av brudd på menneskerettigheter og barnekonvensjonen ikke egentlig er kontroversielt. Det vil derfor i utgangspunktet ikke innebære en stor risiko å uttale at man ikke støtter handlinger som er i strid med dette. Likevel, det viktigste er at selskapet, som kjenner sine medarbeidere og kunder, foretar en konkret vurdering av hvilke uttalelser som egner seg i selskapet – eller om det er best å være taus.

Et annet element å huske på, er at eventuelle uttalelser om samfunnsspørsmål bør være forankret i selskapets verdier og etiske retningslinjer. Involvering av ansatte og tillitsvalgte i utviklingen av bedriftens tilnærming til samfunnsansvar kan videre bidra til at beslutningene blir best mulig forankret.

Så svaret på ditt spørsmål, om selskapet bør engasjere seg i dagsaktuelle og politisk sensitive saker, er at det ikke finnes et entydig svar på dette. Det avgjørende er å ha en gjennomtenkt tilnærming som balanserer selskapets samfunnsansvar og interesser med hensyn til ansattes mangfold og rettigheter.

 

Powered by Labrador CMS