Donald Trump har tatt plass i Det hvite hus og signerer presidentordre. REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Leder

Magne Lerø: Amerikas frelser prøver på nytt

Donald Trump vil vi skal tro at det er Guds egen plan som nå rulles ut for USA og verden med ham selv i hovedrollen som «den salvede».

Publisert Sist oppdatert

I kirkene første juledag reiser menigheten seg og synger høytidsverset «En Frelser er oss født i dag, I mennesker Guds velbehag, Gud være pris og ære!».

Gårsdagens innsettelse av Donald Trump som president lå ikke langt unna.

Donald Trump sier rett ut at han er Guds utvalgte. «Gud berget meg for å make Amerika great again». De onde kreftene i verden forsøkte å ta livet av ham. Men han ble reddet fra døden for at han skulle redde USA.

Det er Guds egen plan som nå rulles ut for USA og verden. Donald Trump har hovedrollen som «den salvede». Det er slik han vil at hans tilhengere skal se det. Selv vokser han i troen på seg selv som landets frelser.

Trumps visjonære selvbevissthet sprenger rammene for den moderne verden. Vi har hatt nok av autoritære ledere med storslåtte visjoner. Men det finnes knapt en statsleder som i løpet av de siste par hundre årene som stått fram med en slik grenseløs tro på egen godhet, rettferdighet, styrke og handlekraft som Trump.

Dagen da det snur

Trump spilte også på et annet bibelvers: «Dette er dagen Herren har gjort. La oss glede og fryde oss på den». 

20.november 2025 er dagen det snur for USA. Det er dagen da alt rotet, alle mislykkede tiltak og kritikkverdige disposisjoner som Joe Biden er ansvarlig for, kan kastes i historiens grøft.

Med Trump blir alt annerledes. Nå skinner solen for USA. Alt blir bedre. Amerika skal bli sterkere og bedre enn noensinne.

Trumps visjonære selvbevissthet sprenger rammene for den moderne verden

Trump er ikke opptatt av det han fikk utrettet i sin første presidentperiode. Han har fått nye, blanke ark og nye fargestifter. I går startet han med å tegne det nye Amerika med bortimot 100 presidentdirektiver. Han tenner lys der mørket holder på å ta knekken på USA. USA skal igjen bli et lys for folkene. Slik vil han at vi skal se det.

Da han ble president for åtte år siden, ga det en viss mening å møte skeptikerne med at «den Gud gir et embete, gir han også forstand.» Det kan diskuteres hvor mye forstand han fikk, men det er ikke et poeng å mase om det nå.

Ifølge Trump har han all den forstand et menneske kan ønske seg, han ser på seg selv som meget intelligent, nå kan han også vifte med bred politiske erfaring, han kan vise til at han har en hærskare med flinke og lojale folk rundt seg – og nytt av året, han er utvalgt av Gud.

Lange bønner 

Det er vanlig at innsettelsesseremonien har et kristent innslag. Det sømmer seg å be for den nye presidenten og hans virke.

Denne gangen tok det helt av. Kardinaler og pastorer tråkket til med lange bønner som minner mer om et politisk manifest enn en ydmyk bønn til Gud om hjelp. Trump trenger ikke hjelp. Han vet nøyaktig hva som trengs og må gjøres.

Det var «Gott mitt uns» av godt, gammelt tysk merke vi var vitne til. Det får så være. Det går over. Hva Elon Musks selvkomponerte halvveis nazi-hilsen skal bety, er ikke godt å si. Det kan være et øyeblikks forvirring eller presentasjon av et kjennetegn for en ny global bevegelse.

«Stemningen i salen var eklektisk», sier Ketil Solvik Olsen. Trumps ivrige støttespillere vil nok si at det var Den hellige ånd som gjestet forsamlingen.

Vanligvis trekker ikke Trump Gud inn i politikken i utrengsmål, slik som i går. Det skal han ha. Han later heller ikke som han er from. Han driver business i politisk utgave. Han trenger ikke strø rundt seg med bibelsteder eller snakke om kristne verdier slik KrF gjør. Butikk er butikk.

Det andre, i tillegg til den store dosen med tro som var fremtredende ved innsettelsen, var milliardærene som var sentralt plasser. Her var Amazon-gründer Jeff Bezos, Facebook-sjef Mark Zuckerberg, Google-sjef Sundar Pichai og Apple-direktør Tim Cook, og selvsagt ypperstepresten for dem alle: Elon Musk.

Donald Trump vil markere styrke. Han har de troende og de mektigste av de rike med seg. Selv han har kontroll over verdens største militærmakt.

EU kommer ikke til å oppføre seg som en logrende hund for Trump

Med eller mot

«Den som ikke er med meg, er imot meg. Den som ikke samler med meg, han sprer», sa Mesteren. Det samme har Trump sagt i flere måneder nå. Salen var full av mektige som har funnet ut at det er best, mest lønnsomt, å være med på hans lag.

En av dem som har foretatt en real omvendelse for å komme inn i varmen, er den søkkrike Facebook-sjefen Mark Zuckerberg.

USA er et hardt plaget land. Polariseringen er så sterk at deres samfunnsmodell, demokratiet, kan gå i oppløsning. Trump er en driver for økt polarisering. Det betyr ikke at Trump må møtes med kritikk fra første stund av.

Trump må ønskes lykke til. Vi må ta på alvor at flertallet av amerikanere mener Trump er den rette til å lede landet. Folk ber om brød. For deres del får vi håpe Trump ikke ender opp med å gi dem steiner.

Trump må få sjansen, men den politikken har vil banke igjennom, er det stor risiko knyttet til. Trump vet for eksempel ikke hvordan økt toll slår ut for USA.

Han vet heller ikke hva som blir konsekvensene av at han i går meldte USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Det gikk ikke mange timene før Kina varslet at de vil bidra til å styrke WHO. EU-landene er med i WHO. På helseområdet skal vi framover samarbeide med Kina, ikke med USA.

Europa?

Vil Trump forsøke å presse EU til å bryte med WHO fordi Kina vil bidra sterkere, vil han komme til kort. EU kommer ikke til å oppføre seg som en logrende hund for Trump.

Trump nevnte ikke Nato, Europa eller Ukraina i talen sin. Det betyr ikke all verdens. Han konsentrerte seg om innenrikspolitikk, og det var nok av saker han berørte. Men han stakk fingeren i øye på danskene enda enn gang. Grønland vil han ha.

Det er ikke greit å være i statsminister Mette Fredriksens sko. Hun kan ikke akkurat be Nato om hjelp.

Powered by Labrador CMS