SYNSPUNKT

Glamox benytter i dag kunstig intelligens til å anbefale optimale lysforhold eller til å lage overslag på pris- og energibesparing.

Astrid Simonsen Joos: KI vil tvinge oss til å resirkulere ferdigheter

Kunstig intelligens (KI) vil få stor innvirkning på kontorjobber, og ledere, ansatte og bedrifter må venne seg til et arbeidsmarked der vi nærmest hele tiden må resirkulere ferdigheter. Én gruppe vil lykkes spesielt godt i det nye arbeidsmarkedet.

Publisert

Astrid Simonsen Joos er konsernsjef i Glamox Group.

SYNSPUNKT. Det mangler ikke på anslag om hvordan KI vil endre arbeidslivet. En rapport fra Goldman Sachs fra 2023 påstår at KI kommer til å endre eller nedgradere 300 millioner arbeidsplasser i løpet av det neste tiåret. I motsetning til robotboomen på 1980-tallet, som endret industri- og servicesektoren, vil KI først og fremst påvirke kontoransatte: Økonomirådgivere, revisorer, advokater og programvareutviklere, for å nevne noen.

KI endrer også hverdagen i Glamox. Vi benytter i dag kunstig intelligens til å anbefale optimale lysforhold eller til å lage overslag på pris- og energibesparing, og har tatt i bruk både automatisert regnskapsføring og chatbotter i salgsportalen. Det påvirker arbeidsoppgavene til noen av våre ansatte, men dette er bare starten.

KI vil også direkte og indirekte skape nye arbeidsoppgaver. I en undersøkelse fra World Economic Forum, sier 75 prosent av selskapene at de vil ta i bruk KI. Svært mange av dem tror at det vil føre til generell jobbvekst.

I et arbeidsmarked dominert av KI, vil etterspørselen øke etter en spesifikk type ansatt: Personer med analytiske ferdigheter og ferdigheter innenfor kreativ tenkning, ledelse og empati. Kort fortalt, «poteten» som har menneskelige egenskaper, men samtidig kan tilpasse ferdighetene.

Begrepet «sirkulærøkonomi» legger vekt på gjenvinning og gjenbruk av eksisterende materialer for å få lengre levetid. Etter hvert som KI snur opp ned på tradisjonelle karriereveier, vil begrepet også utvides til å omfatte oss mennesker. For inntoget av KI vil føre til en omskolering i stor skala etter hvert som lineære karriereveier erstattes av mer uforutsigbare jobbskifter. Bedrifter må forberede seg på at verden da vil kjennetegnes av en såkalt «sirkulærøkonomi av arbeidskraft». I denne virkeligheten vil jobbsøkere vurderes like mye ut fra evnen til å lære og tilpasse seg nye omgivelser, som relevant arbeidserfaring og konkrete ferdigheter.

Bedriftsledere og HR vil ha som hovedoppgave å håndtere slike endringer og påfølgende omskolering

Det anslås at nesten halvparten av ansattes kjernekompetanse vil endre seg i løpet av de neste fem årene. Det betyr at selv om man forblir i samme rolle, må man likevel oppdatere ferdighetene sine for å lykkes. Bedriftsledere og HR vil ha som hovedoppgave å håndtere slike endringer og påfølgende omskolering.

Å oppnå gode resultater for en virksomhet, vil likevel fortsatt handle om å ha de rette folkene med de rette ferdighetene. I Glamox ser vi etter ledere og ansatte med tre basisferdigheter: kompetanse, omstillingsevne og potensial til å være kulturbærere. Disse tror vi vil lykkes spesielt godt i det nye arbeidsmarkedet.

Morgendagens KI-arbeidsmarked vil nemlig ikke defineres av stor arbeidsledighet, men en voldsom redefinering av arbeidsoppgaver

For det første, å ha den rette kompetansen vil fortsatt være viktig. Å forstå og kunne bruke teknologi og digitale løsninger er for eksempel en hygienefaktor i de fleste jobber. For det andre, må man også ha en offensiv grunnholdning til endringer. Å ta utdanning er en enkelthendelse, men fremover vil det i enda større grad handle om livslang læring på jobben. Da er det viktig at man er på høgget og klar til å omstille seg til endringer hos kunder og i markedet generelt. En tredje og beslektet ferdighet, er evnen til å være en kulturbærer: Å vise arbeidsglede, være god på samspill med kolleger og ønske endringer velkomne, vil i økende grad bli viktig i et arbeidsmarked som vil endre seg kontinuerlig. Jeg tror denne miksen av egenskaper vil kjennetegne de som lykkes fremover, nærmest i alle sektorer.

Jeg er en teknologioptimist som tror at maskinlæring og KI først og fremst vil gi oss nye muligheter. Derfor er ikke katastrofeoverskrifter om arbeidsplasser som kommer til å forsvinne veldig presise. Morgendagens KI-arbeidsmarked vil nemlig ikke defineres av stor arbeidsledighet, men en voldsom redefinering av arbeidsoppgaver, der vi hele tiden må omstille ferdigheter i et slags sirkulært arbeidsmarked. Som leder bør man begynne å forberede organisasjonen sin på dette nå. Et første minimumssteg er å ta i bruk KI på en måte som skaper reell nytteverdi for bedriften og de ansatte. For den store trusselen ligger ikke i massearbeidsledighet som følge av KI, men i at konkurrenter blir bedre på å ta i bruk dette verktøyet enn deg.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS