Synspunkt

Silje Stenstad Nilsen, biolog og gründer, utfordrer partiene til å ta biologisk plantevern inn i valgprogrammene og sørge for de nødvendige vedtakene. Det er på høy tid, mener hun.

Bærekraft i praksis – tiden er inne for mer biologisk plantevern i Norge

I en tid der bærekraftig matproduksjon blir stadig viktigere, må vi spørre oss selv hvorfor prosessen for å godkjenne biologisk plantevern i Norge fortsatt er så treg, skriver Silje Stenstad Nilsen i innlegget sitt.

Publisert

Silje Stenstad Nilsen er biolog og gründer. 

SYNSPUNKT. Den langsomme godkjenningsprosessen av nyttedyr og andre naturlige plantevernmidler hindrer oss i å redusere bruken av skadelige kjemikalier på en effektiv måte. Det er på høy tid at politikerne prioriterer dette høyere.

I veksthusene rundt om i landet, der jeg jobber med biologisk plantevern, er utfordringen klar: Skadedyr kan raskt ødelegge avlinger. 

Snyltevepsen aphidius ervi, et nyttedyr mot bladlus, gjør jobben sin. Biologisk plantevern, som baserer seg på nyttedyr som naturlige fiender av skadedyrene, tilbyr et miljøvennlig alternativ.

Tradisjonelt sett har kjemiske sprøytemidler blitt brukt som en løsning, men disse midlene er skadelige for jorda, miljøet og ikke minst helsa til de som jobber med dem. Biologisk plantevern, som baserer seg på nyttedyr som naturlige fiender av skadedyrene, tilbyr et miljøvennlig alternativ som også gir tryggere arbeidsforhold.

Men det er ikke nok bare å ha disse løsningene tilgjengelige i teorien. Norge ligger langt etter land som Sverige og Danmark når det kommer til tilgjengelighet og bruk av biologiske plantevernmidler. 

Godkjenningsprosessene er strenge og tidkrevende. Dette holder tilbake den nødvendige overgangen til mer bærekraftige metoder. Skal vi virkelig ta bærekraft på alvor, må vi få fortgang i prosessen og gjøre det lettere for gartnerne å få tilgang til nyttedyrene.

For å redusere bruken av skadelige kjemikalier i norsk landbruk, må vi prioritere å få inn nyttedyr raskere. Dette handler om å bevare økosystemer, helsen til de som jobber i landbruket, og selve jordsmonnet som vi er så avhengige av for å produsere mat. Naturen har allerede gitt oss løsningene vi trenger – vi må bare sørge for at vi tar dem i bruk i tide.

Vi trenger at politikerne våre ser verdien av å satse på biologisk plantevern nå, ikke om fem år.

Naturen klarer mye selv, uten kjemikalier. Vi trenger derfor at politikerne våre ser verdien av å satse på biologisk plantevern nå, ikke om fem år. Det er essensielt at vi setter fart på prosessen og prioriterer naturvennlige løsninger.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Vi kjenner problemene, og vi kjenner løsningene. 

Det er på tide å la naturen rydde opp på sine egne premisser. Dette er bærekraft i praksis. Hvem velger å sette dette høyt i valgprogrammet sitt og få det gjort?

Powered by Labrador CMS