
SYNSPUNKT
Steen Marquard: Kontorstøy dreper produktivitet og trivsel
Mange ledere er overbevist om at man øker produktiviteten og fremmer samarbeid ved å ha ansatte samlet på kontorene. Men spør du de ansatte, mener mange at støy i det åpne kontorlandskapet er forstyrrende og hemmer konsentrasjonen.
Steen Marquard er salgsdirektør i Jabra.
SYNSPUNKT. Måten vi jobber på er i konstant endring og etter pandemien har mange opplevd hva roen på hjemmekontoret kan gjøre for konsentrasjonsevnen og produktiviteten. De siste årene har imidlertid virksomheter presset på for å få ansatte tilbake til kontorene, nå i en hybrid arbeidsmodell. Men kontrasten i lydbildet er stor og utfordrende for mentalt velvære og trivsel på arbeidsplassen.
Mange ledere er overbevist om at man øker produktiviteten og fremmer samarbeid ved å ha ansatte samlet på kontorene. Men spør du de ansatte, er det ikke mulig å overse utfordringene som følger med å bringe dem tilbake til et kontormiljø som ikke lenger passer måten de jobber på. Antall møter foran PC-en fortsatt er ekstremt høyt, og det er støyende i de åpne kontormiljøene. Samtidig har ansatte blitt vant til å jobbe hjemmefra, hvor de har mye mer kontroll over støy og forstyrrelser.
Nesten tre av fire ansatte mener at det å jobbe i et støyende miljø er mentalt slitsomt, ifølge en undersøkelse for Jabra utført blant 2000 kunnskapsansatte i USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Det er all grunn til å anta at situasjonen er den samme i Norge og Norden.
5 siste Synspunkt
-
Kriseberedskapen trenger en digital ryggrad
-
Ledelse på autopilot – og surfing inn til pensjonsalder? Eller ..?
-
Øystein Blymke: Påske, krig og våpenbruk
-
Glenn Agung Hole: Formuesskatten svekker lokalt eierskap – og med det fellesskapet
-
Lise Lyngsnes Randeberg: Alarmene kimer – det er ingen grunn til å slumre
Åpne kontormiljøer skaper hindringer for produktivitet
Å be ansatte om å komme tilbake til kontoret er ikke en løsning som passer alle og som automatisk gir bedre samarbeid og større produktivitet. Mange år med hjemmekontor betyr at ansatte må venne seg til å jobbe ansikt til ansikt igjen. Men viktigst av alt, de må finne ut hvordan de skal håndtere all støyen og forstyrrelsene det forårsaker.
Det som før pandemien var ment som et tiltak til bedre samarbeid og økt produktivitet, nemlig de åpne kontormiljøene og tradisjonelle konferansebordtelefoner, fungerer som en barriere for samme produktivitet og samarbeid i 2025. Antall videokonferanser har økt betydelig, og arbeidsstyrken har blitt vant til roen og fokuset hjemmekontoret gir.
Ute av fokus
Ifølge undersøkelsen sier nesten halvparten av respondentene at etter å ha kommet tilbake til kontoret, at føler de seg stresset av støyen som hindrer dem i å kunne fokusere. I tillegg synes fire av ti at det er utfordrende å være produktiv når kolleger svarer på anrop ved kontorpulten uten hodetelefoner. Like mange mener det er like vanskelig å delta i videomøter under disse forholdene.
Dagens ansatte som jobber på kontoret må derfor være mer oppmerksomme enn før på hvordan møteoppsettet påvirker kollegene rundt dem. For å unngå støy og begrense distraksjoner, sier seks av ti at de forventes å ta anrop borte fra skrivebordet i et eget rom. Sju av ti mener det forventes at de bruker profesjonelle hodetelefoner.
Å be ansatte om å komme tilbake til kontoret er ikke en løsning som passer alle og som automatisk gir bedre samarbeid og større produktivitet
God lyd øker produktiviteten og mentalt velvære
Ikke bare påvirker et høyt støynivå mentalt velvære, men dårlig lydkvalitet gjør det også. I undersøkelsen svarer over halvparten at dårlig lydkvalitet under et nettmøte påvirker deres velvære negativt. I tillegg mener over sju av ti at klar lyd av høy kvalitet forbedrer evnen til å fokusere på oppgaver, som viser at både stillhet og lyd har stor innvirkning på ansattes evne til å prestere.
Arbeidsgivere er ansvarlige
Undersøkelsen peker på at det er arbeidsgiverne som har ansvaret for å minimere støy og forbedre lydkvaliteten på arbeidsplassen. Kunnskapsansatte rapporterer at arbeidsgivere har et ansvar for å løse lydproblemene, og deres viktigste løsninger på problemet er:
Fire av ti mener arbeidsgiver må tilby støyreduserende hodetelefoner som en del av standard kontorutstyr og like mange at man må kunne jobbe hjemmefra oftere.
En tredjedel foreslår at arbeidsgiveren definerer spesifikke områder for ulike typer aktiviteter, for eksempel stillesoner eller samarbeidssoner.
Det er altså avgjørende for psykisk og fysisk helse på arbeidsplassen at det skapes et rolig arbeidsmiljø med klare retningslinjer og løsninger som reduserer støyforstyrrelser. For å skape økt produktivitet og trivsel fremover, må virksomheter tenke nøye gjennom hvordan kontormiljøene utformes og hvilket utstyr de bør tilby de ansatte.