SYNSPUNKT

Hvor mye betyr ledelse for sykefraværet? Debatten går videre. Her svarer Benedicte Langseth-Eide HR Norges Kari Nordstad.

Benedicte Langseth-Eide svarer HR-Norge om sykefravær og ledelse

Selv om det legges ned mye god lederinnsats i Norge, er det åpenbart at vi har mye å gå på når det gjelder lederrollen og lederutøvelse.

Publisert Sist oppdatert

Benedicte Langseth-Eide er psykolog, forsker og partner i konsulentselskapet Avardus. 

SYNSPUNKT. Jeg har vært tydelig på at funksjonell ledelse kan bidra til å redusere en betydelig andel av sykefraværet. Det er noe annet enn å skylde på ledere for det høye fraværet, slik HR Norge skriver at jeg har gjort. Karensdager vil ikke redusere sykefraværet. Det vil mer funksjonell ledelse gjøre.

Les mer

I arbeidet med min doktorgrad om helsefremmende arbeidsplasser og sykefravær, har jeg gjennomgått store mengder studier, rapporter og utredninger om temaet. Blant annet de globale arbeidslivsundersøkelsene GELx, i sin helhet. Det fulle tallmaterialet i rapportene er selvfølgelig mer nyansert. Enkeltstående funn fra GELx-rapportene fra 2016 og 2017 kan dog benyttes, i ytringens format, for å illustrere funn vi finner i annen forskning:

  • Norge kom ut som landet hvor lederne bruker minst tid på ledelse (og hver femte leder sier de ikke bruker tid på ledelse i det hele tatt).
  • Hver tredje norske medarbeider mener deres leder ikke burde vært leder.

Se eksempelvis SSBs levekårsundersøkelser (1996 – 2019) hvor hver tredje medarbeider rapporterer at de opplever dårlig forhold mellom ansatte og ledelse, ofte eller av og til. Eller forskningsrapporten fra juni 2024 som beskriver at mellomledere i skolen savner handlingsrom, myndighet, tid til utviklingsarbeid og opplever press fra stadig økende administrative oppgaver. Eller Helsepersonellkommisjonen som i 2023 viste til en median på 93 medarbeidere per leder i kommunale sykehjem og 59 medarbeidere per leder i de kommunale hjemmetjenestene. Jeg kunne valgt andre og langt flere eksempler.

For selv om det legges ned mye god lederinnsats i Norge, er det åpenbart at vi har mye å gå på når det gjelder lederrollen og lederutøvelse.

HR Norge viser selv til en rekke funn fra egen undersøkelse, som bekrefter behovet for mer funksjonell ledelse. De rapporterer at 22% av arbeidsgiverne jobber bevisst for å være en helsefremmende arbeidsplass – jeg er nysgjerrig på de resterende 78%. Videre, at 38% av virksomhetene jobber proaktivt med arbeidsmiljø og kultur – jeg er nysgjerrig på de resterende 62%.

Det er også interessant å se sistnevnte funn i lys av SINTEF sin rapport fra 2022, som viser at norske virksomheter i stor grad ikke vet hva psykososialt arbeidsmiljø faktisk er. Som en konsekvens, viser rapporten at få jobber med gode psykososiale arbeidsmiljøtiltak, også blant de som jobber proaktivt med dette. De bruker altså tid og krefter på tiltak som ikke treffer behovene. Ikke fordi de ikke vil, men fordi de mangler kunnskap og kompetanse. Funnene til HR Norge og SINTEF belyser nettopp et behov for mer funksjonell ledelse.

I Norge rapporterer flere enn 1 av 3 at fraværet fra jobb helt eller delvis skyldes forhold på jobben. I tillegg er en andel i fravær på grunn av personlige livsbelastninger. For disse er lederen viktigere enn legen. Se bare til virksomheter som har hatt lavt fravær over tid, som også inkluderer bransjer med tradisjonelt høyt fravær. Disse virksomhetene er ulike, men de har noe til felles: ledelse og lederutøvelsen er avgjørende. Det finnes mange eksempler, men les gjerne FAFO sin rapport, som beskriver hvordan nettopp lederutøvelsen til virksomhetsledere og avdelingsledere var avgjørende i sykehjem og renholdstjenester med lavt sykefravær. Det er virksomheter som disse vi må lære av.

For selv om det legges ned mye god lederinnsats i Norge, er det åpenbart at vi har mye å gå på når det gjelder lederrollen og lederutøvelse

Vi har et solid kunnskapsgrunnlag som viser sammenhenger mellom arbeidsmiljø (som er en sentral del av lederansvaret) og sykefravær, og mellom ledelse av medarbeidere og sykefravær. Det finnes altså et mulighetsrom for å redusere en betydelig andel av sykefraværet ved å istandsette ledere til proaktivt å lede arbeidsmiljøet (i sin brede forstand) og menneskene som jobber der, med kunnskapsbaserte og behovsprøvde tiltak. Dette vet vi fungerer og derfor bør vi satse på det.

Mitt anliggende er å synliggjøre behovet for mer funksjonell ledelse og hvilken betydning det kan ha for å redusere en betydelig andel av sykefraværet. Funksjonell ledelse forutsetter hensiktsmessige rammebetingelser. Disse henger ufravikelig sammen. Skal rammebetingelser endres, må det først identifiseres et tydelig behov: mer funksjonell ledelse. Først da har beslutningstakere et nødvendig grunnlag for å endre rammebetingelsene: økt kunnskap og kompetanse, mer hensiktsmessige strukturer og mer tid til å lede.

HR Norge, jeg og mange med oss, er enige i at det er viktig for Norge, arbeidslivet og enkeltmennesker at sykefraværet reduseres. Da er det en fordel med en konstruktiv dialog der vi ser på mange løsninger for å få dette til. Målet er det samme, midlene kan være mange og alle hensiktsmessige midler bør satses på. Inkludert lederrollen og lederutøvelse.

 

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS