SYNSPUNKT

Lan Marie Berg og MDG ønsker å gi kvinner fri med lønn under menstruasjonen. Det er artikkelforfatteren veldig uenig i.

Heidi Rønne: Syke(lig)fraværet skal opp, folkens!

Til tross for det høyeste sykefravær på 15 år, hvor økningen er størst er blant unge og kvinner i følge SSB, ønsker MDG enda mer fravær. Partiet ønsker nemlig automatisk fri når kvinner har sterke smerter under mensen.

Publisert Sist oppdatert

Heidi Rønne er regionleder i Centric IT.

SYNSPUNKT. Syke(lig)fraværet skal opp folkens! Hvor går grensen ved sterke smerter? Ved endometriose? Eller er det en subjektiv vurdering av smertegraden?

Smerten min er på 6 av 10 = gå på jobb, 8 av 10 = fri? Er menssmerter en prioritert smerte? Er menssmerter verre en for eksempel migrenesmerter? Hva med fibromyalgi? Og hva med andre kroniske lidelser som gjør det vanskelig å være påskrudd på jobben hver dag, som eksempelvis søvnproblemer eller ADHD? 

Sykemeldinger eksisterer allerede, så de med diagnoser som eksempelvis endometriose får derfor det fraværet de må og bør ha. At mange ikke har fått diagnosen de trenger enda er en helt annen og ganske så alvorlig sak. 

«Det skal ikkje vere ei vesentleg ulempe å vere kvinne og menstruerande », sier Lan Marie Berg, stortingsrepresentant i MDG til NRK

Nei, det skal det selvsagt ikke. Men automatisk fri fordi man har menssmerter er helt feil virkemiddel. Dette må være det minst gjennomtenkte forslaget fra MDG.

Vi kvinner ønsker mer likestilling og at vi blir vurdert på lik linje som menn. Da må vi være tilstede på jobben når vi trengs! Automatisk fri 1-2 dager i måneden vil være en utfordring for de fleste arbeidsgivere. 

Skulle likt å se den turnusordningen på et sykehus som må ta hensyn til sykepleierens menssyklus. Skal den registreres et sted? Tuppen har mensen i uke 43 og Lillemor i uke 44, røde ringer på kalenderen på veggen? Eller hva med en barneskolene? Sorry unger, lærern har mensfri! Ingen vikarer heller, for 3 andre lærere har også mensfri denne uken. For ikke å snakke om at ledersamlingene nå må ta hensyn til Tuppen og Lillemors sykluser. Heldigivis finnes jo det mannfolk da, som kan gå på jobb.

Dette er i aller høyeste grad en stakkarsliggjøring av kvinners evne til å jobbe

Dette fraværet kommer selvsagt også i tillegg til ordinært sykefravær og fødselspermisjoner. I generasjoner har vi kvinner jobbet hardt for likestilling og vi jobber fortsatt med å få økt antall kvinner i ledende stillinger og styreverv. Hvem velger en kvinnelig leder hvis man må ta hensyn til hennes menstruasjonssyklus? Hvem velger kvinnen hvis det står mellom månedlig garantert mensfri kandidat og en uten mensfri-garanti? Gjør du?

Dette er i aller høyeste grad en stakkarsliggjøring av kvinners evne til å jobbe selv om de har, mensen og det gjør meg faktisk en anelse oppgitt! Dette tåler vi faktisk, det har vi har gjort i hele vår eksistens og er en del av livet vårt. 

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Ja, mensen er noe dritt, skikkelig dritt. Jeg har selv ligget i fosterstilling, månedlig i år etter år, med feberrier, blødd gjennom, magesjau osv., osv. 

Sånn er det bare! Jeg klarte da å tilrettelegge dette selv, jeg som alle andre kvinner, så langt i historien i hvert fall. Hvor mye tilrettelegging skal vi kreve av arbeidsgiver og samfunnet? Automatisk fri? Nei, takk! Gratis bind og tamponger på skoler og universiteter? Ja gjerne.

Powered by Labrador CMS