SYNSPUNKT

Hvorfor klarer vi ikke å skape noe som ligner Silicon Valley i Norge? spør artikkelforfatteren.

Hvorfor har ikke Norge klart å etablere et innovativt teknologimiljø som i Silicon Valley?

Europa ligger langt bak USA og Kina når det gjelder teknologiutvikling. Ser Norge for seg å henge med i kappløpet?

Publisert

Alf Christian Aarseth Grøtteland jobber som avsnittsleder for en avdeling for skjulte etterforskningsmetoder i Møre og Romsdal Politidistrikt. Denne teksten har han skrevet som privatperson.

SYNSPUNKT. Norske myndigheter vil legge til rette for arbeidsplasser og velferd for fremtidige generasjoner. Bruk av oljepenger til å etablere nye næringer eller skape et innovativt teknologisk miljø i Norge, virker som en god investering for barna våre. Hvorfor har vi ikke klart å skape et miljø som ligner på det vi ser i Silicon Valley?

Norge som et innovativt europeisk land henger et godt stykke bak innovasjonslederne Sverige, Danmark og Finland. Ifølge europeiske indekser har vi styrket oss på enkelte områder som risikokapital og livslang læring. Vi er ikke så flinke til å skape innovative produkter eller høyteknologiske varer. Vi ligger langt fra et Silicon Valley i Norge, men nærmere et Silicon Valley i Skandinavia.

Driverne i utviklingen

Vi har tusenvis av start-ups i Norge, og nye etableres. Dette blir lagt merke til internasjonalt. Start-ups som Databutton, Fairsight og Tings virker lovende. De fleste av disse fokuserer på privatmarkedet, mens få er rettet mot offentlige virksomheter. Her er det åpenbart muligheter. Dette gir myndighetene en flott mulighet til å støtte start-ups som kan utvikle teknologi og kunstig intelligens for det offentlige helse, politi eller skole.

Et nylig besøk i Mountain View i California avslører hvor innovative og fremtidsrettete bedrifter som Nvidia, Alphabet og Apple er. Oljefondet har investert betydelig i disse selskapene, og opparbeidet seg aksjeverdier for omtrent 738,6 milliarder. Her har man skapt arbeidsplasser for nye generasjoner amerikanere. Bedriftene tiltrekker seg utenlandske investorer. Hva norske start ups får i økonomisk støtte er minimalt sammenlignet med hva Oljefondet investerer i bedrifter i California. Hva om vi brukte tilsvarende summer til å investere i teknologibedrifter, kunstig intelligens og infrastruktur her hjemme? Hva hadde da skjedd med Norge som et innovativt episenter?

Vårt tillitssamfunn, flate struktur, høyteknologisk kompetanse og teknologisk infrastruktur gir oss gode forutsetninger

Utfordringer og muligheter i Norge

Å skape et Silicon Valley i Norge er ikke enkelt. Det er lettere å se for seg slikt i Sverige eller Danmark. Dette krever tett samarbeid mellom akademia og næringsliv, tilgang til risikokapital, langsiktig investeringer, entreprenørskapsfokus, offentlig støtte, sterke nettverk og kompetente mennesker.

Selve kjernen handler om et verdifokus hvor man tør å feile, og lære av våre feil, langsiktige investeringer og ikke minst evne å tro på ideer og forestillinger på hva man kan utrette. I Silicon Valley er det kultur for dette.

Vårt tillitssamfunn, flate struktur, høyteknologisk kompetanse og teknologisk infrastruktur gir oss gode forutsetninger. Vi har dessuten penger på bok. Velferdsordningene våre er konkurransedyktige. De gir gode levekår for familier og bør kunne tiltrekke seg kompetanse fra utlandet.

I California er det for privat personer mindre skatt enn i Norge, og bedriftseiere slipper å tenke på formuesskatt. Det er likevel inntektsskatt, høy eiendomsskatt, høye boligpriser, føderale avgifter, private helseforsikringer og dårligere vilkår for barnefamilier.

Suksesshistorier

Kahoot er en suksesshistorie og som minner oss på hva man kan få til i Norge. Digital quiz med 70 millioner brukere. Hvem har ikke brukt Kahoot? Veien dit var likevel krevende. I sin spede begynnelse var det få som hadde troa på start-upen Kahoot. Gründerne jobbet i oppoverbakke. Investorer så ikke helt potensialet. Da Kahoot fikk fremgang, fikk man troen på suksess. Først da turte man å investere i spillplattformen.

Det synes som man sliter med å forestille lønnsomme satsningsområder eller avdekke potensialet som ideer bringer med seg. Måten å finne ut av om en ide eller forretningsplan er lønnsom og realiserbar er å tørre å satse på at den.

Veien videre for Norge

Norge må skape en kultur for entreprenørskap, gjøre det enkelt for oppstartsbedrifter, ha mot til å ta risiko, lære av feilene underveis og tørre å satse langsiktig. Som tidligere nevnt, dette handler i bunn og grunn om verdier.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Vi bør diskutere og utforske hvordan Norge kan skape et blomstrende teknologimiljø som på sikt kan konkurrere med Silicon Valley. Vi har ingen grunn til å sitte med lua i hånda, mens resten av verden løper fra oss.

Powered by Labrador CMS