SYNSPUNKT
Ingebjørg Harto: Trondheims grep bør inspirere flere
Trondheim kommune går mot et underskudd på over 200 millinoer. Det har gjort det nødvendig for politikerne i byen å tenke nytt.
Ingebjørg Harto er daglig leder i LUP – leverandørutviklingsprogrammet.
SYNSPUNKT. Trondheim kommune går mot et underskudd på over 200 millioner kroner og står samtidig overfor betydelige samfunnsutfordringer innen blant annet helse og omsorg, velferd og skole som krever betydelige tiltak.
Dette har gjort det nødvendig å tenke nytt og innovativt, noe som reflekteres i den første byrådserklæringen for byen. De strategiske grepene Trondheim kommune har gjort er noe mange andre kommuner, med eller uten underskudd, burde la seg inspirere av.
Byrådserklæringen i Trondheim kommune setter søkelys på innovasjon gjennom å bruke offentlige anskaffelser som et strategisk virkemiddel. Offentlige anskaffelser løftes frem som et av kommunens viktigste næringspolitiske verktøy for å oppnå innovasjon og utvikling i samarbeid med markedet. Ved å løfte anskaffelser som et strategisk verktøy i byrådserklæringen, setter kommunen retning for hvordan offentlige virksomheter kan møte og løse store samfunnsutfordringer.
Kommunen har anerkjent at innkjøpsmakten i offentlige anskaffelser skal brukes strategisk for å stimulere til grønn omstilling, samfunnsansvar og seriøsitet i leverandørmarkedet. Offentlig sektor kjøper varer og tjenester av privat næringsliv for rundt 740 milliarder kroner årlig. Dette gir et enormt potensial for å drive frem innovasjon og omstilling både i offentlig sektor og i næringslivet.
5 siste Synspunkt
-
Tor W. Andreassen: Batteri-jobber er døde ved ankomst
-
Cathrine Løchstøer: Skjebneuke for Frankrike – regjeringen kjemper mot mistillit
-
Thomas Lundh: Byråkratisk ondskap – NAV uten verken hjerte eller hode
-
J.K. Baltzersen: Sentraliseringens dilemma – 30 år siden folkeavstemmingen om EU
-
Steinar Bjartveit: Trump er ikke en av dem, men han er likevel krigeren som kjemper deres sak
For å håndtere merforbruket fokuserer kommunen på kostnadskontroll og besparelser, samt økt inntektsgenerering. Ved å inngå samarbeid med private aktører der det er hensiktsmessig, kan kostnadene reduseres samtidig som det legges til rette for økt bedrifts- og næringsetablering i kommunen. Altså en vinn-vinn-situasjon for begge parter.
Byrådet vil bruke alle kommunens roller – som pådriver, tilrettelegger, partner og bestiller – strategisk for å bidra til å nå bærekraftsmålene. Dette inkluderer blant annet større satsning på sirkulærøkonomi, hvor kommunen skal prioritere rehabilitering av eksisterende bygg fremfor nybygg, samt gjenbruk av materialer og masser. Dette bidrar til å redusere miljøbelastningen og fremme bærekraftig utvikling.
Trondheim kommune legger også vekt på å åpne opp for gründerskap innen helse- og velferdssektoren for å utvikle nye løsninger, både teknologiske og innen sosialt entreprenørskap. Dette vil ikke bare bidra til bedre tjenester, men også til å få flere inn i jobb og skape en dynamisk og innovativ sektor.
Innen byutvikling har kommunen som mål å bygge opp en tredje boligsektor med trygge, gode allmennboliger i samarbeid med private og ideelle aktører. Ved å forsterke kunnskaps- og næringsklynger, kan kommunen bidra til næringsvekst og skape grønne arbeidsplasser.
Trondheim kommune legger også vekt på å åpne opp for gründerskap innen helse- og velferdssektoren for å utvikle nye løsninger
Trondheim kommune er allerede godt i gang med flere anskaffelser som vil vise vei for andre kommuner. Det digitale hjelpemiddelet som ble utviklet gjennom den innovative anskaffelsen "Klar til bruk" er et viktig bidrag for mer ombruk i bygg- og anleggsbransjen. Løsningen, utviklet av Loopfront og COWI, gjør det enklere for den som skal selge byggematerialet å oppfylle kravet til dokumentasjon. Slik blir det enklere å selge det brukte materialet, da det senker risikoen og forenkler prosjekteringen for kjøperen.
Trondheim kommune har allerede spart 25 millioner kroner og 732 tonn avfall siden de startet med ombruk i 2022. Med det nye verktøyet for ombrukskartlegging, forventer Trondheim kommune å øke ombruksgraden ytterligere.
Gjennom anskaffelsen "Sømløse velferdsteknologiløsninger" skal kommunen anskaffe trygghets- og mestringsskapende teknologi og responsløsning som samspiller med Helseplattformen, med mål om å få på plass en mer bærekraftig avtaleforvaltning. Dette vil bidra til mer effektiv forvaltning, bedre kvalitet på tjenestene og styrket offentlig-privat samarbeid.
I strategi for fremtidig bærekraftig helsetjenester i Trondheim kommune, er det estimert gevinster på 165 millioner (220 årsverk) som skal realiseres gjennom teknologi og samarbeid med næringslivet. Nå som eldrebølgen er i ferd med å slå inn over oss vil dette være et meget viktig tiltak for å unngå kollaps i helsetjenestene.
Ved å satse på offentlige anskaffelser som et strategisk verktøy, og kombinere dette med målrettede tiltak innen bærekraft, innovasjon og samarbeid med markedet, viser Trondheim kommune at de tar utfordringene på alvor. Dette gir ikke bare håp for kommunens fremtid, men setter også en ny standard for hvordan offentlige virksomheter kan bidra til en bærekraftig og innovativ samfunnsutvikling. Om flere vil la seg inspirere av dette og etterfølge Trondheims strategiske grep vil det fort se lysere ut i kommune-Norge.