SYNSPUNKT
J.K. Baltzersen: Norges Bank skyver den store krisen foran seg
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har signalisert at tiden for å sette ned renten «nærmer seg». Nå har vi visstnok noe å glede oss til.
J.K. Baltzersen er sivilingeniør med tilleggsgrad i digital valuta.
SYNSPUNKT. Spesielt de unge, som ofte har store boliglån, kan glede seg. Men det er altså sentralbanken med sin lavrentepolitikk som har skapt en uheldig situasjon for de unge i utgangspunktet, gjennom at det er vanskelig å komme seg inn i boligmarkedet på grunn av høye priser.
Vi får høre at nå er inflasjonen under kontroll. Det er for det første ikke helt over ennå. Reallønnsvekst blir vi lovet, men dette er altså målt i konsumprisindeks. Og det er faktisk ingen som kjøper konsumprisindeksen; folk kjøper virkelige varer, tjenester og aktiva. En viktig del av det folk kjøper, er egen bolig. Senere i livet hjelper man kanskje de håpefulle med å komme seg inn på boligmarkedet.
Kanskje vi kunne vært litt friere hvis vi kunne brukt litt mindre av vår tid på å holde tritt med galopperende boligpriser?
Denne inflasjonen er ikke noe problem. Man trenger ikke å ha penger i banken. Det er bare å kjøpe indeksfond. Jo, det er et problem. For det første må man betale en ganske heftig gevinst-/utbytteskatt av bare å opprettholde kjøpekraften. Såkalt gevinst! Skjermingsfradraget hjelper bare delvis. Man kan utsette skattebetalingen gjennom fritaksmodellen, men omsider må det betales.
For det andre innebærer aksjeinvesteringer risiko.
5 siste Synspunkt
-
Thomas Aanstad Evensen: Cybersikkerhet er et felles ansvar i en digital tidsalder
-
Synspunkt: Norge har en unik posisjon til å løse konflikten på øya Kypros
-
Tor W. Andreassen: Vi må ta tak i psykisk uhelse blant unge voksne
-
Guro Lind: Unios uforløste potensial
-
Anne-Cecilie Kaltenborn: Kan bedrifter hjelpe mot kommunal kollaps?
Den store krisen kom visst ikke denne gangen heller. Men det innebærer at vi lett kan fortsette med å skyve problemene foran oss
For det tredje ser vi ikke bare aktivainflasjon i aksjemarkedet, men altså også i boligmarkedet. Dagens unge har problemer. Hva med neste generasjon? Skal dette fortsette inn i evigheten? Det er ikke bærekraftig.
Og nå er erklæres det altså at krisen er over. Men det innebærer altså at vi er på vei tilbake til lavrentepolitikken. Punchbollen settes omsider ut igjen. Festen fortsetter. Den store krisen kom visst ikke denne gangen heller. Men det innebærer at vi lett kan fortsette med å skyve problemene foran oss.
De problemene vi skyver foran oss, inkluderer stadig økende boligpriser, som løper fra lønnsutviklingen og dermed ikke er bærekraftig på sikt. Det inkluderer stadig økende gjeld, ikke minst statsgjeld i ledende vestlige land som USA. Det inkluderer kraftig fall på verdensbørsene. Til og med Nicolai Tangen har advart mot dette. Noen har advart mot sammenbrudd i selve pengesystemet. Kanskje kommer det en gang også, spesielt hvis problemene med stadig økende gjeld ikke tas på alvor.
Det ropes om den store krisen, det store sammenbruddet. Det ropes ulv.
Selv om mange ropte, kan det virke som det ikke var noen ulv denne gangen heller. Men jo lenger vi fortsetter med å skyve problemene foran oss, desto verre blir oppvasken når den omsider kommer. Seieren over konsumprisinflasjonen, om den virkelig er her, kommer med en bismak.