SYNSPUNKT

Kommunestyret i arbeid. I debatten om ledelse i kommunesektoren er det viktig å erkjenne behovet for både politisk og administrativ ledelse, skriver artikkelforfatterne.

Ledelse i kommunesektoren

Halvparten av kommunene gikk med underskudd i fjor. Den krisen vi er inne i nå viser at behovet for god og tydelige toppledere i kommunesektoren.

Publisert

Thomas Hellevang er fylkesleder i Vestland Industri-og Næringspartiet. Elisabeth Stene er sentralstyremedlem i Industri-og Næringspartiet.

SYNSPUNKT. I etterkant av valget høsten 2023 har vi sett at «hodene har rullet» på det øverste administrative nivået i kommunene. Rekordmange kommunedirektører måttet gå på så kort tid.

Kostra-tall for 2023 viser at halvparten av kommunene gikk med underskudd i fjor. Den krisen vi er inne i nå viser at behovet for god og tydelige toppledere i kommunesektoren, og det er svært bekymringsfullt dersom sektoren ikke evner å beholde og utvikle ledere som kan møte dagens og fremtidens behov, i et godt samspill med de folkevalgt. Det er derfor behov for kompetanseutvikling både hos den politiske ledelsen og den administrative ledelsen i kommunesektoren!

I debatten om ledelse i kommunesektoren er det viktig å erkjenne behovet for både politisk og administrativ ledelse. Politikerne, som representerer folket, må gis de nødvendige verktøyene og kunnskapen for å kunne utøve politisk lederskap effektivt. Som tidligere statsminister i Sverige Olof Palme sa: «Politikk er å ville». Dette utsagnet understreker at politisk lederskap handler om å ha en visjon og et ønske om å drive endring.

Opplæring av folkevalgte er derfor essensielt. De må forstå sin rolle, det juridiske rammeverket de opererer innenfor, og hvordan de best kan bruke sin innflytelse for å skape positive endringer i lokalsamfunnene. Dette betyr også at de må være klare til å ta ansvarlige beslutninger og stå for sine valg.

I debatten om ledelse i kommunesektoren er det viktig å erkjenne behovet for både politisk og administrativ ledelse

På den andre siden må den administrative ledelsen i kommuner og fylkeskommuner forstå at de arbeider i politisk styrte organisasjoner. De skal implementere politikernes beslutninger, men også gi faglige råd og støtte som kan veilede politikerne i deres beslutningsprosess. Denne tosidige forståelsen skaper et fruktbart samarbeid mellom politisk og administrativ ledelse, hvor begge parter respekterer og forstår hverandres roller.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Det å være politiker i kommuner og fylkeskommuner er både meningsfullt og spennende. Det gir muligheten til å påvirke lokalsamfunn og forbedre livskvaliteten til innbyggerne. For å oppnå dette, er det nødvendig med en sterk og godt opplært politisk ledelse, støttet av en kompetent administrasjon.

Powered by Labrador CMS