SYNSPUNKT

Ved å samle inn og analysere data om miljømessige og sosiale forhold, gir slike bærekrafts-rapporter et klart bilde av et selskaps bærekraftsprestasjoner, skriver Stefan Brechling Larsen.

Stefan B. Larsen: Bærekraftrapportering kan endre virksomhetens fremtid

Ved å utnytte teknologiske fremskritt som KI og maskinlæring i bærekraftrapporteringen, kan ikke virksomheter bare møte dagens utfordringer, men også forme fremtidens bærekraftige forretningsmodeller.

Publisert

Stefan Brechling Larsen er global leder for bærekrafttjenester i Lenovo. 

SYNSPUNKT. Virksomheter endrer og utvikler seg innenfra som følge av klimautfordringer og økende sosiale forskjeller – og stadig flere omfavner nye ideer for bærekraft og samfunnsansvar. Ved å samle inn og analysere data om miljømessige og sosiale forhold, gir bærekraftrapporter et klart bilde av et selskaps bærekraftsprestasjoner.

En årlig bærekraftrapport spiller en avgjørende rolle for virksomheter som vil forbedre sine miljømessige og sosiale prestasjoner. Ved å sammenstille og analysere data om miljøpåvirkning, samfunnsansvar og kjerneprinsipper, gir rapporten en omfattende og detaljert oversikt over hvor virksomheten står og hvilke fremskritt som er gjort i løpet av året.

Fungerer som en GPS 

Rapporten fungerer ikke bare som verktøy for å vurdere nåsituasjonen, men også som veiviser for fremtidige forpliktelser. Ved å identifisere styrker og svakheter ved bærekraftsprestasjoner, kan ledelsen ta bedre beslutninger om hvor de skal legge ned tid og energi. For eksempel kan rapporten avdekke områder der selskapets karbonavtrykk er høyere enn forventet, og føre ny miljøpolitikk eller investering i grønn teknologi.

I Lenovo bruker vi vår årlige bærekraftrapport på denne måten, noe som gjenspeiles i flere nylige initiativ. I fjor lanserte vi målet om å skape smartere kunstig intelligens for alle. Nå har vi lansert flere løsninger med AI-teknologi som for eksempel overvåker utslipp i produksjon, hjelper kunder med å redusere IT-relaterte utslipp, støtter kommunikasjon for personer med hørselstap og hjelper veldedige organisasjoner med pålitelige AI-verktøy.

Bærekraft handler om mye mer enn «bare» miljøet. Mangfold og inkludering er minst like viktig for virksomheters langsiktige suksess. Kvinner innehar nå nesten en tredjedel av de tekniske rollene i organisasjonen vår, noe som dessverre er svært uvanlig i IT-bransjen. En bærekraftrapport hjelper virksomheter med å få klare tall på likestillingssituasjonen i organisasjonen, noe som gir et godt grunnlag for nye initiativer og retningslinjer.

Ved å samle inn og analysere data om miljømessige og sosiale forhold, gir bærekraftrapporter et klart bilde av et selskaps bærekraftsprestasjoner

Farlig å bli fanget av formaliteter 

Et potensielt problem med bærekraftrapporter er imidlertid at de kan føre til en viss grad av tunnelsyn. Virksomheter kan bli altfor fokusert på å oppfylle spesifikke rapporteringskrav og dermed gå glipp av det større bildet. Derfor er det viktig å også gjennomgå bærekraftpraksisen regelmessig, for ikke å gå glipp av å tilpasse seg nye utfordringer og muligheter. Virksomheter bør med andre ord ikke se på bærekraftrapportering som bare en sjekkliste, men heller omfavne den som en dynamisk del av sitt strategiske arbeid.

Avslutningsvis er bærekraftrapportering mer enn en nødvendighet for dagens virksomheter. Det er en kritisk kompetanse for å forme og utvikle fremtidens bærekraftige forretningsmodeller. Ved å regelmessig evaluere sine bærekraftinitiativer kan virksomheter redusere sin miljøpåvirkning, fremme sosial utvikling og mye mer. Det er avgjørende at bærekraftrapportering blir sett på som et levende dokument og kontinuerlig oppdateres og integreres i den overordnede strategien. Dette for at vi kan skape en bærekraftig og inkluderende fremtid som gagner både virksomheten og samfunnet forøvrig.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS