SYNSPUNKT

Tidligere KrF-leder Olaug Bollestad får en klem av nåværende leder Dag-Inge Ulstein før en sending på NRK tidligere i høst.

Steffen Aagedal: Leder av den gamle skole? Skaff deg en ung mentor!

Et velment råd til eks-KrF-leder Olaug Bollestad og andre overmodne ledere: Skaff deg en yngre mentor som kan plukke vekk alle dårlige vaner du har lagt deg til.

Publisert

Steffen Aagedal er seniorrådgiver og partner i Bohr Kommunikasjon.

SYNSPUNKT. KrF-leder Bollestad har fremstått som et friskt og annerledes pust inn i en norsk politikk dominert av mer og mer pregløse frontfigurer. Men så dukket beskyldningene opp som antydet at det bak de artige Instagram-postene skjulte seg en problematisk lederstil.

I sommer ble det levert et varsel på Bollestads lederstil, noe hun fikk anledning til å snakke om i intervju med NRKs Fredrik Solvang tidligere i høst.

– De varslene går på min personlighet. Det er ikke noen egne enkeltsaker som jeg kan peke på, sa Bollestad og fortalte at det blant annet gjaldt at hun ikke tar imot råd og at hun svinger i humør:

– Det er lederegenskaper som jeg selv kjenner at jeg er kjempelei meg for hvis det har blitt opplevd sånn.

Bollestad er lei seg, men virker likevel ikke helt å se hvordan det kan ha gått så galt.

– Har du baksnakket ansatte, Bollestad? spør Solvang så.

– Det har jeg gjort, det er jeg lei meg for, det skulle jeg ikke gjort. Og det er ingen god lederegenskap, svarer Bollestad. 

Utgått på dato

DET er vel det man kan kalle et kraftig understatement. At baksnakking og lederskap ikke hører sammen skulle man tro var selvsagt for de fleste oppegående mennesker. Og med den innrømmelsen fra Bollestad, hjelper det henne ikke så mye at man kan ha forståelse for at det kan være vanskelig å forsvare seg mot anonyme varsler om lederstil. For i det store bildet er det vel til syvende og sist likegyldig hvilke enkeltsaker dette gjelder så lenge lederstilen din faktisk inkluderer baksnakking? Når du først har innrømmet det, er det kun én ting å gjøre: Å innse at lederstilen din er utgått på dato.

Sovnet i oppførselstimen

Bollestad er langt fra alene blant ledere som ser ut til å ha sovet i oppførselstimen.

Vi har i tidligere år sett daværende LO-leder Gerd Liv Valla si at hun ikke angrer annet enn at hun ansatte Ingunn Yssen som anklaget henne for mobbing, vi har kunnet lese om en NAV-sjef som sender ut vitser om uføretrygdede til alle sine ansatte og om forleggeren som overvåket og leste ansattes e-post fordi han ikke kunne stole på dem. For å nevne noen av de mer outrerte eksemplene.

De som følger med i tiden nemlig vet, er at ledere ikke er hevet over oss andre på jobb. Unge ansatte forventer gjensidig respekt og å bli lyttet til. Tenk det ...

Omvendt mentorordning

Et helt enkelt råd til ledere som synes det er slitsomt og vanskelig med all den korrektheten i samtiden, det manglende rommet for å baksnakke ansatte og ikke minst stresset med alle disse unge, krenkbare:

Skaffe deg en yngre kollega som mentor. Og lytt og lær!

Her kan man se til USA for inspirasjon, der flere større selskaper opererer med såkalte omvendte mentorordninger. Ordningen innebærer at eldre ledere og yngre medarbeidere støtter hverandre og fungerer som mentor for hverandre. Målet med denne ordningen har først og fremst vært å tiltrekke seg og bevare talenter fra Millenniumsgenerasjonen, og grepet har vist seg å fungere godt og ha mange positive effekter for alle involverte, ifølge forskning omtalt i Harvard Business Review.

For det de som følger med i tiden nemlig vet, er at ledere ikke er hevet over oss andre på jobb. Unge ansatte forventer gjensidig respekt og å bli lyttet til. Tenk det ...

Det er tross alt de unge som er i ferd med å overta og skal bestemme hvordan morgendagens ledere bør oppføre seg.

 

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS