Kamala Harris sier hun er klar for å vinne over Donald Trump. Foto: Jim Watson/ AFP

Leder

Magne Lerø: Politisk normalisering med Kamala Harris

Oldingene Donald Trump og Joe Biden var en ulykke for demokratiet. Med Kamala Harris vil det handle mer om politikk og mindre om alderdomssvekkelse.

Publisert Sist oppdatert

LEDER. 

Selv om ikke alle som betyr noe i den demokratiske leir, har gitt sin støtte til Kamala Harris som presidentkandidat, er det liten tvil om at hun blir det. I løpet av få timer etter at Joe Biden kunngjorde at han trekker seg, ble det kjent at flere av de som har vært nevnt som mulige kandidater, ikke er interessert i å utfordre Harris.

Det som er av større betydning, er at alle de 50 delstatslederne i Det demokratiske partiet gir sin støtte til Harris. Harris selv har sagt at hun er klar til å stille til valg mot Trump og at hun akter å slå ham.

Kamala Harris er så offensiv som hun kan være uten å bli beskyldt for å opptre udemokratisk. Demokratene skal vitterlig utpeke henne som presidentkandidat.

Flaks for Harris

Det kan gjerne betegnes som flaks at Kamala Harris får sjansen til å bli president. Hun har ikke imponert som visepresident, og hadde Jo Biden ved årsskiftet gjort det klar at han ikke stiller til gjenvalg, er det tvilsomt om Harris hadde endt opp som demokratenes foretrukne kandidat.

Et element av flaks er gjerne knyttet til lederskap. Det gjelder å være klar til rett tid og at omstendighetene som en ikke styrer selv, er på ens parti.

Nå gjelder det for Harris å vise at hun duger – det betyr i første omgang at hun gjør det bedre i kampen mot Donald Trump enn det Jo Biden maktet. En ting innholdet i det Biden har sagt om og til Trump, men han har virket så tafatt og maktesløs at det etter hvert ble umulig for ham å framstå som en troverdig utfordrer. Det er grenser for hvor mye 60 års politisk erfaring er verd når alle kan se svekkelsen i Bidens mentale kapasitet.

Den Gud gir et embete, gir han også forstand. Kamala Harris vil vokse med oppgaven. Hun har alle muligheter for vise nye, og sterkere sider av seg, fordi rollen som presidentkandidat er noe annet enn rollen som visepresident.

Det er mer trøkk i Harris enn i Biden for tiden. Hun kan gi Trump sterkere verbal motbør. Biden har framstått som vinner ved å henvise til hva han har oppnådd. Harris må gjøre seg til en vinner ved å vise til hva hun vil oppnå.

Harris vinner ikke over Trump ved å vise til seg selv slik Trump gjør. Trump har valgt persondyrking som strategi – og republikanerne har godtatt det. Kamala Harris må kjøre fram politikken.

Potensiale som president

Skal Harris vinne, må velgerne tro sterkere på hennes politikk enn egenskaper som landets øverste leder. Hun må etter hvert vise sine lederegenskaper. Velgerne må tro på hennes potensiale. En blir ikke en selvsagt presidentkandidat i løpet av noen dager.

Harris må starte med å vise sine ambisjoner. Hun må være tilbakeholden med å kjøre fram sitt politiske program, som bør preges av en viss fornyelse, inntil hun er formelt utnevnt til kandidat og får etablert er team av erfarne rådgivere rundt seg – og en visepresidentkandidat.

Powered by Labrador CMS