ADVOKATENE SVARER
Må nedbemanne: Kan man kutte i kun en avdeling?
Bedriften har 300 ansatte fordelt på fem lokasjoner i Norge. Nå må det nedbemannes. Kan man velge ut én spesifikk avdeling og ta det meste der?
Spørsmål: Jeg er daglig leder i et selskap med ca. 300 ansatte. Det siste halve året har vi begynt å merke at økonomien til selskapet går dårligere. Vi får ikke lenger avtaler med de store kundene, og vi har også flere ansatte som daglig melder om at de har lite å gjøre.
Vi ser derfor at det kan bli behov for en omstrukturering av selskapet, både for å sikre videre konkurransedyktighet, men også fordi vi ser en generell overkapasitet i selskapet. I en nedbemanningsprosess vil det være viktig for oss å verne enkelte deler av virksomheten, for å sikre videre drift og bevare nødvendig kompetanse. Selskapet er lokalisert fem ulike steder rundt om i Norge. Vi ser et særlig behov for å kutte i salg- og serviceavdelingen vår ved alle lokasjoner. Kan vi begrense utvalgskretsen til å kun «ramme» disse delene av virksomheten?
Svar: Utgangspunktet ved nedbemanninger er at hele virksomheten skal ses samlet og utgjøre samme utvalgskrets. Det innebærer at alle ansatte i virksomheten skal konkurrere om alle stillingene som videreføres i virksomheten.
Nedbemanningsprosesser som tar utgangspunkt i hele virksomheten bli svært omfattende og vanskelig å håndtere administrativt. Høyesterett har derfor godtatt at utvelgelseskretsene kan innsnevres til å omfatte bare deler av virksomheten der det foreligger saklig grunn. Det er flere hensyn som tilsier at arbeidsgiver bør kunne foreta utvelgelse innen begrensede deler av virksomheten. Først og fremst vil det kunne være viktig for den økonomiske situasjonen, konkurransedyktigheten og bedriftens kompetansebehov at øvrige deler av virksomheten i så stor grad som mulig blir uberørt av nedbemanningsprosessen. Det kan også være et viktig moment å begrense den uro en nedbemanningsprosess typisk fører med seg.
Du beskriver at ditt selskap består av rundt 300 ansatte, fordelt på fem lokasjoner. Ut over dette gir du ikke så mange opplysninger som kan ha betydning for vurderingen. Helt generelt vil et selskap med rundt 300 ansatte anses å være en relativt stor virksomhet. Ressurshensyn vil derfor kunne tilsi at det er saklig å begrense utvalgskretsen etter geografi, altså at de ulike lokasjonene utgjør hver sin utvalgskrets. Konsekvensen av å innsnevre utvelgelseskretsen er at hver lokasjon skal vurderes isolert fra hverandre. De ansatte konkurrerer mot hverandre om de gjenværende stillingene ved den lokasjonen de tilhører.
For at en nedbemanning skal «stå seg», og en avgrensing av utvalgskretsen bli ansett som saklig, er det imidlertid viktig at dere vurderer og foretar andre kostnadsbesparende tiltak, før dere iverksetter nedbemanning
Det kan videre være aktuelt å begrense utvalgskretsen ytterligere, slik at det kun er de områder av virksomheten der dere har identifisert overkapasitet som vil rammes av nedbemanningen. Begrunnelsen for dette er å unngå en for omfattende kartleggings- og utvelgelsesprosess, samt unngå å skape unødvendig mye uro i virksomheten. Også hensynet til å bevare nødvendig kompetanse, samt hensynet til å sikre videre drift vil kunne begrunne en avgrensning til kun å omfatte salgs- og serviceavdelingene i deres tilfelle. Det er ikke hensiktsmessig at alle ansatte konkurrerer om stillingene og må kartlegges, dersom det utelukkende skal skje en reduksjon av antall stillinger i salgs- og serviceavdelingen.
For at en nedbemanning skal «stå seg», og en avgrensing av utvalgskretsen bli ansett som saklig, er det imidlertid viktig at dere vurderer og foretar andre kostnadsbesparende tiltak, før dere iverksetter nedbemanning. Dere bør derfor si opp eventuelle avtaler dere har om innleie av arbeidskraft, avvikle midlertidig arbeidskraft og redusere kostander til overtid. Dere bør også begrense kjøp av eksterne tjenester til det strengt nødvendige. Husk å drøfte utvalgskretsene med tillitsvalgte og hvis det kan være snakk om minst 10 oppsigelser skal dere melde til NAV. Det vil være av betydning for sakligheten hvorvidt tillitsvalgte er enig i de avgrensningene som har blitt gjort. Situasjonen vil kunne være annerledes hvis dere er en tariffbundet virksomhet.
Flere svar fra advokatene
-
Et varsel er ikke alltid et varsel
-
Skal bonus inngå i grunnlag for feriepenger og pensjon?
-
Arbeidsgivers opplysningsplikt om lønn: Kan du kreve å få vite hva kollegaen din tjener?
-
Dette må du tenke på når du lar ansatte ha beredskapsvakt hjemme
-
Ukraina og Gaza – skal arbeidsplassen din mene noe om dette?