Leder
Magne Lerø: Støre må våge strømbrudd med Sp
Med trusselen om toll har Donald Trump gitt Jonas Gahr Støre det han trenger for å skjære igjennom og innføre det meste av EUs energipakke, selv om Sp sier takk for seg i regjeringen og venstresiden i partiet lager bråk.
Jonas Gahr Støre gjorde det klart da strømprisene begynte å stige, at han ikke ville være med på å bryte inngåtte avtaler om levering av strøm via kabler til Storbritannia og Tyskland. Støre er for Acer og mener Norge gjennom EØS-avtalen er forpliktet til å følge EUs energipolitikk.
Støre kan være med på å skyve på spørsmålet om det skal bygges nye strømkabler eller fornye eksisterende. Han har også gått med på å skyve på innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke som blant annet inneholder det som betegnes som fornybardirektivet.
Sp har i flere omganger gjort det klart at partiet ikke vil godta at disse direktivene innføres. De mener med rette at dette vil knytte Norge enda sterkere til EUs energipolitikk.
EU gitt flere frister
Alt tyder på at Støre mener tiden er inne for å skjære igjennom og ta konsekvensene av det. En grunn er at EU har gitt Norge flere frister for å innføre direktivet. EU er imidlertid mulig å snakke med. De forstår at det ikke er et sjakktrekk å skape splittelse både i regjeringen og i eget parti i et valgår. Støre kan sikkert få EU til å akseptere at Norge venter til høsten med å innføre direktivet.
Det ser ut til at regjeringen i denne omgang legger opp til å implementere fornybardirektivet, bygningsdirektivet og direktivet om energieffektiviseringen, men vil bruke mer tid på det kontroversielle el-markedsdirektivet.
Donald Trump varsler at han vil innføre toll på varer fra Europa. Støre var tidlig ute med å peke på faren ved at Norge, som er et lite utenforland, kommer i skvis mellom EU og USA. Norge trenger den beskyttelsen som EUs tollunion gir.
Regjeringen jobber dessuten med å utvide samarbeidet med EU på flere områder ut over det EØS-avtalen forplikter oss til.
Den geopolitiske situasjonen som nå utvikler seg, krever sannsynligvis også en sikkerhetspolitisk nyorientering. For Støre betyr det et tettere samarbeid med EU. Da kan ikke Norge sette seg på bakbeina når det gjelder EUs fjerde energipakke.
Frps tidligere nestleder, Ketil Solvik Olsen, har tatt til orde for at Norge bør søke et sterkere samarbeide direkte med USA, og ikke gå via EU. Regjeringen tenker ikke i slike baner.
Støre med lavere priser
I forrige uke la Jonas Gahr Støre fram sin plan for å sikre lave strømpriser for befolkningen. Han garanterer at dagens strømstøtteordning videreføres de neste fire årene, at folk flest skal gis mulighet for å tegne langsiktige strømprisavtaler og at moms på nettleie bortfaller.
Flere representanter for Sp og Støres eget parti har sagt at dette ikke er godt nok. Programkomiteen i Ap ser ut til å legge opp til en større endring i strømpolitikken enn dette. Det kan gå mot et energipolitisk slag på landsmøtet 5. april.
Om Sp toger ut av regjeringen, har ikke partiet noe annet valg enn å stå last og brast med Støre. Det er ikke umulig at en ren Ap-regjering kan gi partiet et løft før valget
Støre kan risikere å gå på et nederlag. Sist fant de et kompromiss ved å slå fast at Norge skulle ha lavere strømpriser enn i Europa. Det er greit å mene, men Norge kan ikke sikre seg det om vi skal være en del av del av EUs energimarked.
I desember var det stor usikkerhet om Støre hadde den nødvendige støtte i partiet for å bli gjenvalgt som partileder. Nå tyder alt på at han har den støtten han trenger.
Støre er en realpolitiker. Han velger tilpasning til EU fordi han mener det er best for Norge. Om å holde et av de fire direktivene tilbake er nok for ikke å skape splittelse i eget parti, er uklart.
Å innføre EUs fjerde energipakke er kontroversielt innad i Arbeiderpartiet, slik også Acer er det. Skal det skje, bør det skje nå – i god tid før landsmøtet og valget til høsten. Og Støre må gjøre det med stor kraft og overbevisning. Hvis ikke blir direktivet og Sps mulige uttreden av regjeringen en tapersak.
For Sp blir det en vinnersak å trekke seg ut av regjeringen på grunn av sterkere tilpasning til EU. Det vil ventelig gi Sp økt oppslutning. Det kan bane vei for at Støre kan fortsette som statsminister fordi de borgerlige ikke får flertall.
Om Sp toger ut av regjeringen, har ikke partiet noe annet valg enn å stå last og brast med Støre. Det er ikke umulig at en ren Ap-regjering kan gi partiet et løft før valget.