SYNSPUNKT
Tor W. Andreassen: Hvorfor Norge trenger en FoU-revolusjon
Norske virksomheter har økt sine investeringer i forskning og utvikling (FoU) de siste fem årene, men ligger fortsatt bak våre naboland, Europa og USA. Hvor lenge kan vi surfe på gammel kunnskap?
Tor W. Andreassen er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole.
SYNSPUNKT. Paul Romer, nobelprisvinner i økonomi, viste at økonomisk vekst i moderne samfunn drives av ideer, teknologi og innovasjon snarere enn av fysiske ressurser. Han mente at kunnskap og teknologiske gjennombrudd er ubegrensede så lenge riktige insentiver og investeringer er til stede.
For moderne økonomier blir forskning og utvikling (FoU) avgjørende for fremtidig vekst. Gjennom systematisk innovasjon kan samfunn og bedrifter oppnå større produktivitet, nye markeder og bærekraftig verdiskaping. Det er derfor tankevekkende at Norges FoU-investeringer ligger etter land som vi liker å sammenligne oss med, inkludert våre naboland.
5 siste Synspunkt
-
Tor W. Andreassen: Hvorfor Trumps varsel om økte tollsatser ikke bekymrer
-
Erlend Vestre: Er en gevinstorientert kultur mulig i offentlig sektor?
-
Cathrine Løchstøer: François Bayrou til unnsetning – sentrum-veteran ny statsminister i Frankrike
-
Espen Hjertø: Kan AI redde biologisk mangfold?
-
Øystein Blymke: Julen, nestekjærligheten og om å være seg selv nok
En artikkel i Financial Times viser at produktivitetsveksten i eurosonen har avtatt betydelig de siste årene: Fra 5,3 prosent i perioden frem til 2007, falt den til 2,6 prosent i perioden frem til 2019 og bare 0,8 prosent de siste fem årene. USAs teknologidominans har vært avgjørende for forskjellen. Globale data viser at FoU-investeringer er sterkt konsentrert rundt programvare og datatjenester, med selskaper som Apple og Alphabet som ledende aktører. Dette har drevet gjennombrudd innen kunstig intelligens, skytjenester og forbrukerteknologi, som igjen har økt produktiviteten, skapt nye markeder og drevet firmaverdiene til himmels.
Norge, derimot, lener seg for mye på modne sektorer og investerer for lite i ny kunnskap
FoU gir ikke bare resultater for enkeltbedrifter, men også bredere økonomiske gevinster. EU-land med høy FoU-intensitet, som Sverige og Tyskland, oppnår bedre økonomisk ytelse – de får mer igjen for hver investert krone – enn land med lavere investeringer. Land som Sør-Korea og Israel investerer over 4 % av BNP i FoU og har opplevd betydelig økonomisk vekst. Norge, derimot, lener seg for mye på modne sektorer og investerer for lite i ny kunnskap – noe som kan forklare fallet på Global Innovation Index rangeringen fra 19. til 21. plass i 2024. Tilsvarende hvorfor våre naboer ligger blant topp ti virksomhetene.
For å sikre innovasjon og økonomisk bærekraft må Norge handle nå. Jeg ser tre lavt-hengende frukter
1. Økte investeringer gjennom Norges forskningsråd: Regjeringen bør doble finansieringen til Norges forskningsråd med fokus på teknologi, klima og helse for å styrke Norges globale konkurransekraft.
2. Profesjonalisert samarbeid mellom næringsliv og forskning: Etabler nasjonale innovasjonsplattformer som kobler bedrifter og forskningsmiljøer for raskere kommersialisering av ny kunnskap.
3. Skatteinsentiver for FoU: Gi selskaper som investerer tungt i forskning betydelige skattefradrag for å mobilisere privat kapital og øke innovasjonstakten.
FoU og innovasjoner er ikke bare en kostnad – det er en investering i fremtiden. Norge må ta grep nå for å sikre morgendagens vekst og verdiskaping.