SYNSPUNKT

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum viser gjennom statsbudsjettet 2025 en klar prioritering av økonomisk stabilitet og velferd. Men hvor er de konkrete tiltakene som skal akselerere veksten av nye digitale tjenester og teknologiintensive næringer? spør Tor W. Andreassen.

Tor W. Andreassen: Statsbudsjettet 2025 – en tapt mulighet for digital omstilling?

Norge står ved et kritisk veiskille. Mens verden rundt oss tar digitale steg, presenterer regjeringen et statsbudsjett for 2025 som føles mer som en forlengelse av gårsdagens politikk enn en visjon for morgendagens Norge.

Publisert

Tor W. Andreassen er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole.

SYNSPUNKT. Er dette virkelig veien til en bærekraftig og konkurransedyktig fremtid?

Statsbudsjettet 2025 viser utvilsomt en klar prioritering av økonomisk stabilitet og velferd. Dette er grunnleggende verdier som fortjener vår oppmerksomhet. Likevel kan vi ikke unngå å stille det ubehagelige spørsmålet: Har vi ofret fremtidens muligheter på dagens trygghetens alter? 

Spørsmålet blir enda mer relevant i lys av den hårete digitaliseringsambisjonen – «verdens ledende nasjon innen 2030» – som digitaliserings- og KI-minister Kariann Tung presenterte for kort tid siden.

Regjeringen trekker frem digitalisering som et verktøy for økt produktivitet, men hvor er de konkrete tiltakene som skal akselerere veksten av nye digitale tjenester og teknologiintensive næringer? Vi ser omfattende satsinger på sikkerhet og forsvar, men hvor er de store visjonene for fremtidens innovative næringsliv? Ansvaret for utviklingen ligger hos private ledere, men insentivene må komme fra regjeringen.

I Norge har vi lenge nytt godt av våre naturressurser, men tiden er overmoden for en reell diversifisering av økonomien. Våre nordiske naboer ligger stødig på «topp ti-listen» på Global Innovation Index, mens vi faller fra 19 til 21 plass. Norge og risikerer å bli sittende fast i det Abelia kaller en «sardinboksøkonomi» – dominert av olje, fisk og aluminium.

Skal Norge være verdens mest digitaliserte nasjon i 2030, krever det et budsjett som reflekterer denne ambisjonen. Det gjør ikke Statsbudsjettet 2025

For å bryte ut av denne sirkelen trenger vi ikke små skritt, men kvantesprang som speiler ambisjonene i Digitaliseringsstrategien og ikke minst utfordringene i Perspektivmeldingen 2024:

  1. Målrettet støtte til innovative selskaper: Hvor er de betydelige økningene i midler til forskning og utvikling innen digitale løsninger?
  2. Insentiver for private investeringer i fremtidsteknologi: Hvorfor ser vi ikke skatteinsentiver som virkelig kan drive privat kapital mot innovasjonssektoren?
  3. Kompetanseløft for digital omstilling: Budsjettet burde inkludert massive investeringer i digital utdanning og omskolering.

Regjeringens satsing på havvind og batteriproduksjon er prisverdig, men det er en påminnelse om en industriøkonomi som fortsatt vil kreve betydelige statlige subsidier. Skal vi virkelig lykkes med en bærekraftig omstilling, må vi investere like tungt i den digitale infrastrukturen som skal understøtte fremtidens grønne løsninger.

Statsbudsjettet 2025 gir noen nødvendige skritt i riktig retning, men det mangler den kraftfulle og målrettede satsingen på innovasjon og teknologi som trengs for å virkelig transformere norsk næringsstruktur.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Til regjeringen og Stortinget: Våg å tenke større. Handle raskere. Invester i vår digitale fremtid nå, før det er for sent. Skal Norge være verdens mest digitaliserte nasjon i 2030, krever det et budsjett som reflekterer denne ambisjonen. Det gjør ikke Statsbudsjettet 2025.

Powered by Labrador CMS